14 Eylül 2012 Cuma

Başarı = İnanmak + Çalışmak

Bugün kime sorsanız size bir çok formül açıklar hepsi de eminim başarı odaklıdır. Hatta çoğu zaman hikayelerini okumuşsunuzdur ya da bazı insanlardan dinlemişsinizdir başarının sırrını. Aslına bakarsanız çoğu güzel ve öğretici hikayeler. Ancak somut veriler her zaman daha doğru adımlar atmamız için birer örnektir.

Öncelikle bir benzetme ile başarıyı anlatmaya çalışacağım daha sonra da somut bir örnek vererek size başarının ne ifade ettiğini ve ne kadar anlamlı olduğunu aktarmaya çalışacağım.

Başarı henüz doğan bir kelebek olsun. Kanatlarından biri inanmak diğeri ise çalışmak olsun. Bir kelebeğin uçabilmesi için 2 kanada ihtiyacı vardır bu kanatlardan bir tanesi olmadığı zaman kelebek uçamayacaktır. İşte başarı da kelebek gibidir, nasıl ki 2 kanadı olduğunda kelebek uçabilirse; başarı da inanmak ve çalışmak ile mümkündür.

Peki ya somut örnek? Galiba aşağıda paylaştığım kadar dünya da başarıyı açıklayabilecek pek az somut örnek vardır.

Abraham LİNCOLN:

31 yaşında iş hayatında başarısızlığa uğradı.
31 yaşında sevgilisinin ölümünü gördü.
36 yaşında depresyondaydı .
38 yaşında kongre seçimlerine girdi ve kaybetti.
43 yaşında kongre seçimlerine girdi ve kaybetti.
48 yaşında kongre seçimlerine girdi ve kaybetti.
55 yaşında senatörlük seçimlerine girdi ve kaybetti.
58 yaşında senatörlük seçimlerini kaybetti.
60 yaşında ABD Başkanı seçildi.

Eğer inanmak bir işe başlayabilmenin yarısı ise, çalışmak da kesinlikle diğer yarısıdır. Zaten bir insan inandığı bir işi çalışarak tamamlayabiliyor ise hedefine ulaşmış demektir ki bu da kuşkusuz başarıdır.. Eğer Lincoln bu kadar inanmasaydı ve bu kadar çalışmasaydı başarıyı yakalayabilir miydi? Elbette hayır..

Ogün Burhan AYDIN  14.09.12