19 Temmuz 2012 Perşembe

Etkileyici Kişilik Yapısı

Özellikleri: Bu kişilik yapısındaki insanlar; içinde bulundukları ekip tarafından taktir edilmek ve beğenilmekten hoşlanırlar. Genelde hareketi ve değişimi sevdiklerinden, değişik görevlerde ve değişik insanlarla çalışmak ilgilerini çeker.

Olumlu Yönler: İletişime (özellikle sözlü iletişime) açık olduklarından,, insanlarla iyi iletişim kurma ve onları ikna etme yeteneğine sahiptir. Enerjik ve dinamik bir kişiliğe sahiptir. Bu özelliğiyle kendisi başta olmak üzere, takım arkadaşlarını motive etme yeteneğine sahiptir. İş ortamı dışında grup aktiviteleri ve eğlenceler organize etmek de etkileyici bir özelliğidir. En önemli olumlu özelliklerinden biri de; işi eğlenceye çevirmesidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler: Sorunları ele alma ve sorun çözme sürecinde duygusal bir yaklaşım sergileme eğilimindedirler. Bundan dolayı karar aşamasında, diğer insanların taktirini ve beğenisini kaybetmelerine yol açacak zor kararları almaktan kaçınabilirler. Zamana karşı yarışılan işlerden ve hiyerarşik iş ortamlarından kaçınma eğilimleri vardır. Ayrıntılı çalışma ve dikkat gereken işlerle, monotonluk ve durağanlık gerektiren işleri yapmaktan hoşlanmazlar. Zorlu ve sabır gerektiren işlerle uğraşmak da onları sıkar. İş ve insan odaklılık ayrımını düşündüğümüzde, bu kişilik yapısı için bir ayrıntı daha koysak yanlış olmaz. Bu kriter; "eğlence" unsurudur. Bu kişi neredeyse, orada eğlence vardır. Nerede eğlence varsa, bu kişi oradadır.








Öneriler:


-Odaklanma da güçlük yaşadığından, işe odaklanmasını engelleyen durumlardan uzak durmalıdır.

-Bir analiz sonucunda verileri değerlendirirken, olumlu ve olumsuz bütün verileri dikkate alarak daha gerçekçi bir tavır sergilemeye dikkat etmelidir.

-Zaman planlamasına ve yönetimine çok dikkat etmelidir. İşlerin bitiş tarihini düşünerek, öncelik sırasına göre ele almalıdır.

-İşleri beklenen kalitede sonuçlandırmak için, önemli ayrıntılara dikkat etmelidir.

-Bir ekibin asıl işinin, bir işin gereklerini yerine getirmek olduğunu unutmamalıdır. Takım üyelerinin birbirleriyle iyi iletişim kurmaları, iyi sonuçlar için sadece bir araçtır, amaç değildir.

Etkileyici Kişilik Yapısına Uygun Kariyer Yolları:

İnsan ilişkilerinin ön planda olduğu, değişime açık, motivasyon ve organizsyon yetkinliklerine gereksinim olan tüm işler ve görevler; medya,turizm, eğlence hizmetleri, pazarlama hizmetleri, halkla ilişkiler, politika. 

(Alıntıdır kariyerplanim.blogspot.com - Canan Hatipoğlu)
Kaynak: İş Görüşmesi Aş Görüşmesi Kitabı sayfa 42-43 Yazar: Mehmet Öner